Expunerea medicală la radiaţii ionizante a femeilor gravide
- INTRODUCERE
Oamenii sunt expusi continuu la radiaţii provenite din surse naturale, cum ar fi spațiul cosmic, soluri, materiale de construcție, aer, apă și alimente. Bananele, de exemplu, conțin în mod natural potasiu-40 radioactiv, iar aerul conține un gaz radioactiv numit radon. Fondul natural de radiaţii conduce la o doză efectivă medie globală de 2,4 mSv/an pe persoană. În plus față de radiațiile de origine naturală, o persoană poate fi expusă la radiații ionizante provenite din surse artificiale. Examinările medicale radiologice de diagnostic sau de tratament contribuie cel mai mult la expunerea artificială la radiaţii ionizante. Există mai multe moduri în care femeile gravide sau aflate la varsta fertilă pot fi expuse la radiaţii ionizante, cum ar fi: – expuneri planificate: paciente care necesită examinări radiologice / medicină nucleară sau chiar terapie în timpul sarcinii, – expuneri accidentale în timpul sarcinii, – expuneri ocupaționale în timpul sarcinii. Informaţiile de mai jos se adresează, în principal, femeilor însărcinate sau aflate la vârsta procreării care au nevoie de o radiografie medicală sau o procedură medicală care implică radiații. Pentru majoritatea pacientelor, expunerea la radiații este adecvată din punct de vedere medical, iar riscul asociat radiațiilor este minim, însă lipsa de cunoștințe poate cauza apariţia unei stări de anxietate şi luarea unor decizii nepotrivite, cum ar fi o întrerupere inutilă a sarcinii. Obiectivele acestui material sunt: conştientizarea beneficiilor şi riscurilor pentru sănătate asociate expunerilor la radiaţiilor ionizante. informarea femeilor gravide cu privire la expunerea la radiaţiile ionizante şi efectele lor asupra sănătăţii copilului nenăscut.
- EXPUNEREA MEDICALĂ LA RADIAȚII IONIZANTE A FEMEILOR GRAVIDE
TIPURI DE PRACTICI MEDICALE CARE UTILIZEAZĂ RADIAȚII IONIZANTE
Există trei tipuri de practici medicale care implică expunerea la radiatii ionizante: radiologia de diagnostic şi intervenţională, medicina nucleară şi radioterapia. Radiologia de diagnostic se referă în general la analiza imaginilor obţinute prin expunerea la raze X. Acestea includ imaginile obţinute prin radiografie simplă, mamografie, fluoroscopie şi tomografie computerizată (CT). În plus față de acestea, se efectuează şi procedurile intervenționale. Radiologia intervențională se referă la utilizarea tehnicilor de imagistică cu raze X pentru a facilita introducerea și orientarea dispozitivelor în corpul uman în scopul diagnosticării sau al tratării. Radiologia dentară este considerată practică radiologică de diagnosticare; totuși se utilizează termenii “radiologie dentară de diagnosticare” și “radiologie medicală de diagnostic” pentru a distinge expunerile dentare de celelalte expuneri de diagnosticare.
Riscuri asociate expunerii medicale la radiații ionizante a femeilor gravide Riscul afectării fetale prin expunerea la raze X a femeii gravide depinde de: tipul de investigaţii aplicate,Ø doza absorbită,Ø stadiul sarcinii.Ø Doza de radiaţii primită de făt este diferită în funcţie de regiunea anatomică a corpului femeii gravide care se examinează, astfel procedurile efectuate în zona capului, gâtului, membrelor superioare şi inferioare nu produc expunerea directă a embrionului/ fătului şi a ovarelor femeii. Procedurile Rx care nu includ şi aria abdominală expun embrionul/fătul la doze de 10-100 ori mai mici ca cele ale regiunii uterine. Proceduri imagistice care produc expunerea directă a produsului de concepţie sunt: radiografia de coloana lombară, cea reno-veziculară, radiografia de bazin, urografia intravenoasă, tranzit baritat, uretrocistografia, histerosalpingografia. Este important de evidenţiat faptul că şi în cursul acestor proceduri fascicolul de raze X poate să nu fie îndreptat direct spre făt, pe de alta parte doza este destul de mică (sub 50 mSv) faţă de pragul la care pot să apară malformaţiile (peste 200 mSv). Nu sunt atinse doze mari în procedurile convenţionale cu raze X, însă se ajunge la aceste doze în cazul CT, fluoroscopiilor şi în radioterapie .
DE REȚINUT:
Nu evitați procedura medicală radiologică dacă este importantă pentru sănătatea dumneavoastră!
Cereți personalului medical informaţii cu privire la măsurile care vor fi luate pentru a reduce eventualele riscuri!
Solicitați sfaturi înainte de procedură, dacă sunteți îngrijorată!
Întrebați dacă este necesară efectuarea unui test de sarcină!
Leave a Reply