282018Feb
Care sunt riscurile examinarii CT ?

Care sunt riscurile examinarii CT ?

Exista riscuri comune si riscuri specifice persoanei tale, care nu pot fi listate aici (depind de starea ta de sanatate). De aceea este important sa intrebi medicul radiolog daca ai anumite probleme de sanatate particulare.

In ceea ce priveste iradierea:

Fiecare persoana este expusa radiatiei din surse naturale tot timpul vietii. Toate radiografiile si examinarile CT implica a doza de radiatie in plus fata de expunerea de fond, naturala. La CT, dozele de radiatie sunt controlate cu atentie in asa fel in cat se va utiliza doza minima de radiatie, care sa ofere totusi posibilitatea vizualizarii corecte a patologiei tale. Totusi, orice doza de raze X, prin cumulare cu expunerile anterioare si cu radiatia din surse naturale, poate determina o mica crestere a probabilitatii totale de a dezvolta un cancer in decursul vietii.

Probabilitatea depinde de varsta pacientului si de doza totala primita. Estimarea acestei probabilitati crescute a fost facut utilizand doze mult mai mari decat cele utilizate in radiologia diagnostica. Astfel, riscul unei examinari este intr-adevar foarte mic, insa creste cu numarul de scanari repetate. Echipa medicala va cantari cu atentie aceste riscuri, punand in balanta utilitatea informatiilor pe care le putem obtine, precum si riscurile de a NU efectua aceasta investigatie.

Femeile trebuie sa informeze medicul daca suspecteaza ca sunt insarcinate. CT-ul nu este in general recomandat pentru femeile in aceasta conditie (pentru a proteja fatul de efectele radiatiei) decat daca riscurile neefectuarii acestei investigatii sunt mari si daca informatiile necesare nu pot fi obtinute prin alte tehnici neiradiante – ecografie, rezonanta magnetica.

Pentru ca sensibilitatea la radiatii e mai mare la copii, acestia nu ar trebuie sa efectueze aceasta examinare decat dupa cantarirea cu atentie a avantajelor/dezavantajelor.

Femeile care alapteaza trebuie sa intrerupa alaptarea pentru 24h daca li se administreaza substanta de contrast intravenoasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *